top of page
Search
  • danskboligforsikri

Nu skal det blive lettere at værdiansætte din andelsbolig

Updated: Mar 7



Det seneste halve år har den danske befolkning og presse haft meget fokus på ejendomsvurderinger. Det skyldtes, at vi ved i januar skiftede til et nyt boligskattesystem, hvilket medførte nogle meget kritiserede og fejlagtige foreløbige offentlige ejendomsvurderinger i efteråret 2023. Nu har de fleste boligejere en ny offentlig vurdering, der har effekt på både værdiansættelse og boligskat for den enkelte bolig, men der er en gruppe, der stadig venter på afklaring: andelsboligejerne. Nu har regeringen dog fremsat et lovforslag, der skal gøre det lettere for andelsboligejere at værdiansætte andelsboliger.


Længe ventet løsning

Andelsboligejere landet over har ventet i mange år på, at politikerne fandt på en løsning, der gjorde det lettere at værdiansætte boligen. Faktisk er der ikke blevet udarbejdet nye offentlige ejendomsvurderinger for andelsboligforeninger siden 2012, fordi Skatteministeriet i denne periode fandt så mange fejl i vurderingssystemet, at hele systemet blev skrottet. Dermed har værdien på andelsboligforeningerne - og herved den enkelte andelsbolig - stået stille uden at blive korrigeret for inflation og generelle stigninger i priserne på boligmarkedet. For at opnå en mere retvisende værdiansættelse, der ikke er afhængig af den nu ældgamle offentlige ejendomsvurdering, har mange andelsboligforeninger derfor valgt at skifte til en anden type værdiansættelse.


3 typer af værdiansættelser

En andelsboligforening har i dag 3 muligheder for at få værdiansat ejendommen. Først og fremmest kan man værdiansætte på baggrund af den offentlige ejendomsvurdering, som altså i mange tilfælde er forældet og ikke retvisende. Ellers kan man vælge at værdiansætte foreningen på baggrund af anskaffelsesprisen, og endelig kan foreningen betale for en valuarvurdering, hvor en uddannet valuar kommer ud på adressen og værdisætter andelsboligforeningens ejendom. På grund af de forældede og misvisende offentlige ejendomsvurderinger har mange andelsboligforeninger de seneste år valgt at få udført en valuarvurdering, men der er flere udfordringer ved denne type værdiansættelse.


Først og fremmest er valuarvurderinger dyre - særligt for mindre andelsboligforeninger med små budgetter. Derudover er der også en tidsbegrænsning på valuarvurderinger, der kun holder i 1,5 år fra værdiansættelsen. Derfor kan denne valuarvurdering kun blive benyttet af foreningen i forbindelse med én enkelt generalforsamling. Nu kommer regeringen dog med et lovforslag, der skal gøre værdiansættelse en del lettere for andelsboligforeningerne.


Regeringens foreslåede løsning

Lovforslaget fra regeringen har to dele og har til formål både at forbedre forholdene for de foreninger, der vil basere værdiansættelsen på de offentlige ejendomsvurderinger, men også for dem, der gerne vil benytte valuarvurderinger. 


Den beskrevne tidsbegrænsning på 1,5 år på valuarvurderinger skal ifølge lovforslaget udvides til 3,5 år. Dette vil gøre denne type værdiansættelse både bedre og billigere for foreningerne. Hertil foreslår regeringen, at andelsboligforeninger fremover skal have lov til at regulere den sidste offentlige ejendomsvurdering ud fra nettoprisindekseringen. Denne del af løsningen skal sikre, at værdiansættelser baseret på offentlige ejendomsvurderinger følger inflationen i samfundet. Du kan læse mere om regeringens lovforslag her. 


Hvis du vil læse flere nyheder om boligmarkedet, så husk at du kan følge Dansk Boligforsikring på både Facebook og LinkedIn.

23 views0 comments
bottom of page