top of page
Search
  • danskboligforsikri

Nye vurderinger sætter gang i boligmarkedet




De offentlige ejendomsvurderinger har været undervejs i lang tid, faktisk i over 10 år. Nu er den endelig kommet, men den er fyldt med fejl.


Vurderingsstyrelsen er bekendt med fejlene i de offentlige ejendomsvurderinger, hvorfor de kun er midlertidige. Men eftersom de nye boligskatter, der træder i kraft fra d. 1 januar 2024, er baseret på de offentlige ejendomsvurderinger, risikerer flere boligejere enten at få for høj eller for lav boligskat i hele 2024. Det har ledt til meget kritik, hvorfor Vurderingsstyrelsen har lavet en ny taskforce, som skal gennemgå de skæve ejendomsvurderinger.


Betydningen for køb og salg af bolig

Siden de nye ejendomsvurderinger blev offentliggjort d. 9 september, har Vurderingsstyrelsen modtaget 4360 skriftlige henvendelser, og de har modtaget et utal af opkald. For de boliger, hvor grundværdien og grundskylden er steget voldsomt meget, vil det være muligt at modtage en skatterabat. Det betyder, at boligejerne ikke skal betale mere i ejendomsskat, sammenlignet med hvad de betaler nu. Men sælges boligen videre, vil denne skatterabat forsvinde, og den nye boligejer skal derfor betale skat for den nye og højere grundskyld.


Skubbet gang i boligmarkedet

For eksempel en lejlighed i København, hvor både ejendomsværdiskatten og grundskylden har været låst fast i i adskillige år med en boligskat på kun 20.000 kr. om året. Selvom de nye ejendomsvurderinger sætter boligskatten 44.500 kr., vil ejerne modtage en skatterabat fra 2024 frem til boligen bliver solgt. Når boligen sælges, forsvinder rabatten, og de nye ejere vil derfor skulle betale 44.500 kr. i boligskat.


For de nye boligejere kunne det beløb ellers blive brugt til at betale lån og renter, men med stigende boligskat har de dermed et lavere rådighedsbeløb. Derfor har skatterabatten givet et ekstra skub til aktiviteten på boligmarkedet. Overtager du din nye bolig inden 2024, vil du nemlig beholde skatterabatten.


Som potentiel boligejer skal du dog forholde dig i ro og kun købe en bolig, hvis du er sikker på, at det er en bolig, du vil kalde dit hjem i flere år frem.


4 views0 comments
bottom of page