top of page
Search
  • danskboligforsikri

Miljøkatastrofen ved Nordic Waste-grunden kan mærkes på boligpriserne



Det kan næsten ikke have gået nogens næse forbi, at januar 2024 bød på en meget omtalt miljøkatastrofe. Nær byen Ølst i Randers omegn havde firmaet Nordic Waste mistet kontrollen med et kæmpe depot af forurenet jord, der formede et jordskred og havde kurs mod den nærtliggende Alling Å. Så gik det stærkt: Kommunen kæmpede for at rydde op, firmaet bag erklærede sig konkurs, og staten bevilligede en stor sum penge til at sikre oprydningen. Sagen er langt fra overstået endnu, men nu får sagen en stor effekt på boligmarkedet i Randers og omegn. I dette indlæg forklarer Dansk Boligforsikring om de vidtrækkende konsekvenser for boligpriserne i området og de afledte effekter. Vi starter dog med en kort opsummering.


Miljøkatastrofen tæt ved Ølst

Vi skal tilbage til sidste år for at finde starten på katastrofen. 11. december 2023 skriver virksomheden Nordic Waste en pressemeddelelse, hvor de informerer om et jordskred på grunden nær Ølst i Østjylland. Kort efter beskrev politiet, at sagen var kritisk. Nordic Waste gav hurtigt op på oprydningsarbejdet og forlod grunden få dage senere. Randers Kommune gik derfor i alarmberedskab og igangsatte et kæmpe arbejde for at stoppe jordmasserne.


Et mindre jordskred på en byggegrund er nok ikke grund til national krisestemning, men i dette tilfælde havde det forurenede jord direkte kurs mod Alling Å. Miljøeksperter forudså derfor, at det forurenede jord fra byggepladser kunne ende med at forurene det omkringliggende system af åer samt Randers Fjord, Grund Fjord og Kattegat. Derfor gik Randers Kommune til kamp mod det, der kunne udvikle sig til en regulær miljøkatastrofe.


19. januar begærede Nordic Waste konkurs og efterlod kommunen med den store millionregning for oprydningsarbejdet. Lige inden da havde staten dog været på banen ved at afsætte 205 millioner kroner til oprydningsarbejdet for at sikre, at kommunen kunne klare udfordringen. En rapport fra Cowi viser dog, at den samlede regning kan ende på helt op til svimlende 2,2 milliarder kroner. Staten og Randers kommune skal altså finde en løsning, så denne regning bliver betalt, da det konkursramte selskab ikke kan betale summen. Regeringen har dog meldt ud, at de vil afsøge alle muligheder for at gøre ejere af Nordic Waste ansvarlige for betalingen efter det genoplivede princip: Forureneren betaler.


Boligpriser falder og stiger i området

Ifølge boligeksperter kommer den store katastrofe og medieomtale til at have en betydelig effekt på boligpriserne i lokalområdet - og i kommunen generelt. Ismir Mulalic fra Økonomisk Institut på CBS er ekspert i boligmarkedet, og han spår, at priserne i selve Ølst kommer til at falde betydeligt i en lang årrække. I hele Ølst-området forventer han, at efterspørgslen tager et væsentligt dyk, og at boligpriserne ligeledes vil falde drastisk. Eksperten forudser, at industriel aktivitet og erhvervslivet også vil søge væk fra Ølst i den kommende år.


I Randers vil man dog se et modsatrettet effekt. Ifølge eksperten vil mange boligkøbere og erhvervsdrivende søge fra Ølst-området ind i Randers by. Derfor vil man med stor sandsynlighed opleve en stigning på boligpriserne i byen, hvor der også vil være mere rift om industrigrunde og erhvervslokaler, der derfor også kan stige i pris.


Midlertidig effekt

Den kommende årrække vil effekten af miljøkatastrofen kunne mærkes på boligmarkedet som beskrevet, men eksperten understreger, at der er tale om en midlertidig effekt. Han forventer, at mange vil glemme katastrofen med årene, og at Ølst-området på sigt vil gennemgå en gentrificering, der - sammen med de lave priser - igen vil skabe interesse for området.


Denne forudsigelse er dog meget afhængig af, hvordan oprydningsarbejdet går på Nordic Waste grunden. Indtil videre har kommunen lykkedes med at holde det forurenede jord ude af Alling Å, men områdets åer og fjorde bliver forurenet, skal eksperten nok op af stolen for at lave en ny forudsigelse.


Vil du læse mere om boligmarkedet?

Hvis du også har en stor interesse for boligmarkedet, så er du havnet det helt rigtige sted. Hos Dansk Boligforsikring er boligmarkedet vores største passion, og du kan altid læse nye spændende nyheder her på siden. Denne side er dog langt fra det eneste sted, hvor du kan få stillet trangen til nyheder om boligmarkedet. Husk at du også altid kan læse flere spændende nyheder på Dansk Boligforsikrings Wordpress blog. Du kan også holde øje med nye indlæg fra Dansk Boligforsikring på LinkedIn, og hvis du er nysgerrig, kan du læse mere om Dansk Boligforsikring på Forsikringsportalen, hvor du også kan læse mere om sælgeransvarsforsikring.

Vi håber, at du vil læse med en anden god gang.




17 views0 comments
bottom of page